Festivaliui „Tai – aš“ 20 metų!

Pranešimas spaudai

2023 09 20

Festivaliui „Tai – aš“ 20 metų!

Jubiliejaus šventėje septyni koncertai: įkvepiantis, šelmiškas, šeimiškas, nostalgiškas, iš kojų verčiantis, gurmaniškas ir širdį graudinantis

Spalio 16–22 dienomis šv. Kotrynos bažnyčioje suskambės XX tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – aš“ gimtadienis. Sukaupęs solidžios kūrybinės patirties, bet išlaikęs jaunatvišką veržlumą festivalis pasiūlys savaitę trunkančią šventę, kurioje apstu skirtingos nuotaikos koncertų, netikėtų pasirodymų ir jaukių kūrybiškų naktinėjimų. Šventės atgarsiai nuaidės per visą Lietuvą – festivalio koncertai įvyks ir kituose šalies miestuose.

,,Šiais metais parengėme programą, kuri retrospektyviai atspindi festivalio nueitą kelią, pirmųjų festivalių dalyvių augimą, dainuojamosios poezijos grandų ištikimybę savajam žanrui bei autorinės dainos nepavaldumą laikui. Taip pat skirtinga nuotaika ir dinamika alsuojantys koncertai yra puikus pavyzdys, kokia plastiška ir įvairiabriaunė gali būti autorinė daina, kai prie jos prisiliečia skirtingų kartų ir žanrų muzikantai“, – programos idėją pristato festivalio organizatorė Lina Užkuraitytė.

Simboliška, kad atidarymo koncerte „Iš naktinėjimų atėję“ pasirodys atlikėjai, kurių kūrybinis kelias prasidėjo festivalio naktinėjimuose. Ši jaunųjų scena atsirado jau pačiame pirmajame festivalyje prieš 20 metų. Festivalio kūrėjai juos sugalvojo įkvėpti džiazo festivalių naktinių improvizacijų sesijų (angl. jam session) ir ,,Poezijos pavasario“ naktinių skaitymų. Visi jie – Dominykas Vaitiekūnas, Gytis Ambrazevičius, grupė ,,Baltasis kiras“ – vienos kartos atstovai, pradėję nuo kuklios naktinėjimų scenos tuometinėje Mokytojų namų svetainėje, o šiandien renkantys pilnas sales ir anšlaginius koncertus festivaliuose. Atlikėjai dalysis savo prisiminimais ir kūryba iš skirtingų sceninio gyvenimo etapų. Prie gerai bardų publikai pažįstamų veidų festivalio atidarymo koncerte debiutuos ir jaunosios atlikėjos Živilė Mackevičiūtė ir Gintarė Bauerytė.

Šis koncertas įkvėps jaunuosius kūrėjus, kurie bus laukiami jubiliejiniuose naktinėjimuose spalio 20 d. nuo 20 val. Mokytojų namų Baltojoje salėje.

Antrasis festivalio koncertas ,,Ne bardai – bardiškai“ – tai šelmiškas netikėtumų vakaras. Jau kelintus metus festivalis meta iššūkį Lietuvos muzikantams. Šiemet iššūkį priėmė ir pamėgtas autorines dainas savaip atliks dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė, džiazuojantis Jurgis Brūzga ir energingasis Justinas Lapatinskas. Festivalio žiūrovai turės unikalią galimybę išgirsti, pamatyti ir įvertinti mylimų kūrėjų bardišką amplua.

Į šių metų tarptautinio koncerto sceną tradiciškai kils ir tarpkultūrinio dialogo ieškantys užsienio atlikėjai. Bendradarbiaujant su užsienio ambasadomis Lietuvoje, festivalio organizatoriams pavyksta pasikviesti geriausius žanro atstovus. Prie šių metų programos įvairovės svariai prisidėjo Airijos, Belgijos Karalystės – Flandrijos delegacijos ir Kanados ambasados. Kanadietis Len Hansen į visus pasaulio festivalius atsiveža kantri skambesio pripildytų autorinių dainų, charizmatiškasis aktorius ir atlikėjas iš Belgijos Ron De Raw pakvies nuotaikingam pasirodymui su akordeonistu Ruben Schelstraete. Savo geriausias dainas iš naujausios koncertinės programos taip pat pristatys atlikėja iš Airijos Sarah Hickey.

„Tai – aš“ festivalio programoje visada randa vietą šeimoms skirti koncertai. Šiais metais programoje du koncertai, kuriuose laukiama įvairaus amžiaus publika. ,,Daina ir Dainelė“ – koncertas, kuriame daugelio pamilti atlikėjai Rafailas Karpis, Paulius Bagdanavičius ir Jonas Sakalauskas dainuos kartu su savo vaikais. Programoje išgirsite „Paukščius“, „Mano namus“, „Baltąjį paukštį“ ir kitas autorines dainas.

Kitas koncertas – miuziklas „Šokių salėj – begemotas“. Miuziklo autorius – ilgametis festivalio bičiulis kompozitorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas. Pagal Violetos Palčinskaitės naujausią eilėraščių rinkinį sukurtas muzikinis pokštas, tai keliolika trumpų skirtingo ritmo šokių – nuo polkos iki rokenrolo, kuriuose dalyvauja įvairūs personažai. Sumanymui įgyvendinti autorius sukvietė šokių ansamblius ir atlikėjus iš visos Lietuvos. Šokėjai žada įtraukti publiką į žaismingą siautulį ir kviečia drauge pasisukti šokio ir poezijos ritmu.

Pagrindinis programos koncertas „Senas geras dainos vynas“ žiūrovus nukels į pirmąjį ,,Tai – aš“ festivalį. Kaip prieš 20 metų festivalio dalyviai susitiks vienoje scenoje. Dainuojamosios poezijos grandai Virgis Stakėnas, Saulius Bareikis, Aidas Giniotis, Gediminas Storpirštis, Domantas Razauskas klausytojams dovanos laiko ir žmonių išmylėtas dainas. Koncerte taip pat bus pagerbtas ir festivalio „Tai – aš“ krikštatėvis Vytautas Kernagis. Jo vardo gitaros laimėtojai atliks maestro dainas. Naują skambesį žinomoms melodijoms suteiks Vytauto Mikeliūno vadovaujamas styginių kvartetas.

Festivalio programoje visada laukiami projektai, kuriuose persipina skirtingos meno šakos. Šiemet poeziją mylinčią bendruomenę rengėjai kviečia apsilankyti poezijos spektaklyje-koncerte „Didžioji rauda ties degančiais vynuogienojais“. Spektaklis, kurį Klaipėdos pilies teatre pastatė Algirdas Vizgirda, sukurtas pagal Donaldo Kajoko kūrybą, tarsi mozaiką sudėliotą iš atodūsių, dainų ir gyvenimiškų įvaizdžių. Premjera Vilniuje!

Paskutinis festivalio akcentas, užveriantis jubiliejinę programą, bus pagarbos ir atminimo vakaras „Gelmės šviesa per skambesį ir žodį“, skirtas Algirdui Klovai. Būdamas ne tik kompozitorius, bet ir atlikėjas, multiinstrumentalistas Algirdas Klova savo kelyje sutiko daug bendraminčių ir kolegų, kuriems buvo labai svarbus žmogus. Daugelis jų sugrįžta savo pasirodymais paliudyti brangaus bičiulio kūrybą. Scenoje jie dalysis prisiminimais, atliks kompozitoriaus kurtas ir aranžuotas dainas. Apsilankę šiame atminimo vakare, pabuvosite ir klasikinės muzikos koncerte, ir liaudies muzikos kapelų vakaronėje, bliuzo improvizacijų sesijose (angl. jam session), kantri vakarėlyje ir folkloro festivalyje. Tiek skirtingos muzikos tilpo viename kūrėjuje.

Kaip ir kasmet festivalio renginiai vyks ne tik Vilniuje. Muzikinės atlikėjų komandos su gimtadienio linkėjimais aplankys Alytų, Trakus, Skapiškį, Veisiejus, Prienus, Uteną ir Pandelį.

,,Ateikite, aplankykite festivalį kaip seną draugą, leiskitės užliejami jaukios muzikos ir smagių prisiminimų ir išsineškite tą gerą jausmą iki kitų metų, kai festivalis vėl ištars: „Tai – aš“, – kviečia renginio kūrėjai.

Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Daugiau festivalio renginių čia: https://bit.ly/FestivalioPrograma

Festivalio bilietai https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/xx-tarptautinis-dainuojamosios-poezijos-festivalis-tai-as-87036/

Kontaktas žiniasklaidai

Viktorija Buivydė
Tel.: 865014450
El. p. viktorija@kultura.lt 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *