Festivalis „Tai – aš“ pradėjo savo jubiliejinį renginių ciklą Vilniuje!

Pranešimas spaudai

2023 10 20

Festivalis „Tai – aš“ pradėjo savo jubiliejinį renginių ciklą Vilniuje!

Po įspūdinga ,,Paukščių“ instaliacija – raudos, atodūsiai ir gimtadienio pokštai. 

Laukia dar šeši nepamirštami koncertai.

Apkeliavęs visą Lietuvą nuo Alytaus iki Skapiškio festivalis sugrįžo į sostinę. Poezijos mylėtojai jau pasidžiaugė ir įvertino Klaipėdos pilies teatro spektaklį pagal Donaldo Kajoko eiles, nuotaikingu šurmuliu ir griausmingais aplodismentais ketvirtadienį buvo palydėti ,,Iš naktinėjimų atėję“ koncerto atlikėjai. Vilniečių publikos dėmesio iki savaitės pabaigos dar laukia šeši koncertai, skirti įvairiausiai publikai. 

Šiais metais festivalio pagrindinę sceną šv. Kotrynos bažnyčioje papuošė įspūdinga dailininko, scenografo Audriaus Pukštos instaliacija ,,Paukščiai“. Ji papildė ir labai organiškai įsiliejo į tą nepakartojamai jautrią ir pakylėtą atmosferą, kuri tvyrojo Klaipėdos pilies teatro spektaklyje.

Visai kitos nuotaikos sklandė koncerte „Iš naktinėjimų atėję“. Čia žiūrovus linksmai nuteikė atlikėjo Gyčio Ambrazevičiaus, kuris buvo ir koncerto vedėjas, nuotaikingi kolegų muzikantų pristatymai. Koncerte netrūko siurprizų: ,,Baltojo kiro“ solistas Tautvydas Augustinas pūtė scenoje gimtadienio žvakutę ir garsiai išsakė sugalvotą norą, jaunosios atlikėjos Živilė Mackevičiūtė ir Gintarė Bauerytė netikėtai susibūrė į bardišką duetą, o artistiškasis Dominykas Vaitiekūnas sugebėjo persikūnyti į ,,Dainų dainelės“ solistą ir vieną savo dainą dedikavo VMI. 

Siurprizų galima laukti ir kituose festivalio koncertuose. Jau gražia tradicija tapo pakviesti nebardiško žanro atlikėjus išbandyti save dainuojamosios poezijos lauke. Pasak Tautvydo Augustino, ,,Tikrai ne kiekviename muzikante yra bardo, bet dauguma atlikėjų Lietuvoje ir patys to nežinodami yra grynakraujai bardai.“

Kiek to bardiško kraujo teka dainininkės Dovilės Filmanavičiūtės, džiazuojančio Jurgio Brūzgos ir energingojo Justino Lapatinsko kūnuose, galėsime išgirsti spalio 20 d., penktadienį, 18 val. koncerte ,,Ne bardai bardiškai“. Šiame koncerte pasirodys ir tarpkultūrinio dialogo ieškantys užsienio atlikėjai. Kanadietis Len Hansen į visus pasaulio festivalius atsiveža kantri skambesio pripildytų autorinių dainų, charizmatiškasis aktorius ir atlikėjas iš Belgijos Ron De Raw pakvies nuotaikingam pasirodymui su akordeonistu Ruben Schelstraete. Savo geriausias dainas iš naujausios koncertinės programos taip pat pristatys atlikėja iš Airijos Sarah Hickey. Kultūrinę naktį bus galima pratęsti legendiniuose ,,Naktinėjimuose“, kurie prasidės 20 val. Vilniaus mokytojų namų Baltojoje salėje (įėjimas nemokamas).

„Tai – aš“ festivalio programoje visada randa vietą šeimoms skirti koncertai. Šiais metais programoje du koncertai, kuriuose laukiama įvairaus amžiaus publika. Spalio 21 d., penktadienį, 12 val. koncerte ,,Daina ir Dainelė“ džiaugsimės stebėdami, kaip muzikavimo, dainavimo meistrystė perduodama iš kartos į kartą, kaip puoselėjamos tradicijos. Scenoje daugelio pamilti atlikėjai Rafailas Karpis, Paulius Bagdanavičius ir Jonas Sakalauskas dainuos kartu su savo vaikais. Programoje išgirsite „Paukščius“, „Mano namus“, „Baltąjį paukštį“ ir kitas autorines dainas. Koncerte taip pat pasirodys berniukų choras ,,Ąžuoliukas“, kuris jau daugelį metų yra kaip pirmieji dainos namai, iš kurių atkeliavo ir keli šio koncerto atlikėjai.

Kitas koncertas visai šeimai „Šokių salėj – begemotas“, vyksiantis spalio 22 d., sekmadienį, 13 val., sudrebins Vilniaus mokytojų namus! Šimtas vaikų šokėjų iš visos Lietuvos, neatpažįstamai perstatyta didžioji salė ir nuostabus miuziklas visai šeimai, kur bus proga ir pašokti, ir padainuoti! Miuziklo autorius – ilgametis festivalio bičiulis kompozitorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas. Pagal Violetos Palčinskaitės naujausią eilėraščių rinkinį sukurtas muzikinis pokštas – tai keliolika trumpų skirtingo ritmo šokių – nuo polkos iki rokenrolo, kuriuose dalyvauja įvairūs personažai.

Festivalio pagrindinis koncertas „Senas geras dainos vynas“, vyksiantis spalio 21 d., šeštadienį, 18 val., žiūrovus nukels į pirmąjį ,,Tai – aš“ festivalį. Kaip prieš 20 metų festivalio dalyviai susitiks vienoje scenoje ir klausytojams dovanos laiko ir žmonių išmylėtas dainas. Koncerte taip pat bus pagerbtas ir festivalio „Tai – aš“ krikštatėvis Vytautas Kernagis. Jo vardo gitaros laimėtojai atliks maestro dainas. Naują skambesį žinomoms melodijoms suteiks Vytauto Mikeliūno vadovaujamas styginių kvartetas.

Spalio 22 d., sekmadienį 16 val. vyksiantis koncertas „Gelmės šviesa per skambesį ir žodį“ – tai pagarbos ir atminimo vakaras, pasak Veronikos Povilionienės, ,,apie žmogų, kuris dar galėjo būti, bet kurio jau nėra“, skirtas Algirdui Klovai. Būdamas ne tik kompozitorius, bet ir atlikėjas, multiinstrumentalistas Algirdas Klova savo kelyje sutiko daug bendraminčių ir kolegų, kuriems buvo labai svarbus žmogus. Daugelis jų sugrįžta savo pasirodymais paliudyti brangaus bičiulio kūrybos. Scenoje jie dalysis prisiminimais, atliks kompozitoriaus kurtas ir aranžuotas dainas. Apsilankę šiame atminimo vakare, pabūsite ir klasikinės muzikos koncerte, ir liaudies muzikos kapelų vakaronėje, bliuzo improvizacijų sesijose (angl. jam session), kantri vakarėlyje ir folkloro festivalyje. Tiek skirtingos muzikos tilpo viename kūrėjuje.

Kviečiame vilniečius ir miesto svečius ateiti į koncertus ir prisipildyti šviesos visiems ilgiems rudenio vakarams. 

Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Daugiau festivalio renginių čia: https://bit.ly/FestivalioPrograma

Festivalio bilietai https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/xx-tarptautinis-dainuojamosios-poezijos-festivalis-tai-as-87036/

Kontaktas žiniasklaidai

Viktorija Buivydė
Tel. 8 650 14450
El. p. viktorija@kultura.lt 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *